Foszls kalcs
Hozzvalk:
90 dkg (finom)liszt
20 dkg kristlycukor
1 tojs + mg egy srgja
mg egy tojs a megkenshez
3 dl tej
5-6 dkg margarin
5 dkg leszt
csipet s
zls szerint mazsola
Elkszts:
1. Keverd ssze az lesztt fl deci langyos tejjel, s ntsd bele a cukorral, sval elkevert lisztbe. (Hagyd llni sszekevers nlkl 10 percet)
2. ntsd hozz a maradk langyos tejben felolvasztott margarint, a tojst, meg a plusz srgjt, a mazsolt.
3. Gyrj j nyls, de nem ragads tsztt belle. Vigyzz, hogy ne nyomkodd le a tsztt mikzben gyrod, inkbb alulrl emelgesd, prbld elvlasztani az edny faltl. Ha nagyon ragads, tehetsz hozz pici lisztet, ha meg nem akar sszellni, langyos tejet.
4. Rakd letakarva langyos helyre 1 rra.
5. Ha szpen megkelt, vlaszd 2fel (kt kalcs lesz belle), s az els darabot megint 3fel. Nyjtsd ki mind a hrom darabot, fond ssze, s csinld meg ugyanezt a msik felvel is. Margarinnal kikent tepsibe rakd.
6. Megint hagyd kelni langyos helyen kb. 30 percet, kend meg egy elkevert tojssal, majd rakd be a stbe, ssd aranybarnra 190 - 200 fokon.
Megjegyzs:
Akkor lesz finom, ha nagyon trelmesen vrjuk a tsztt, hogy megkeljen, ha sietnk vele, knnyen lehet tmtt, morzsld.
|