Magyar komls kenyr
2,5 kg teljes liszt, 2 mark morzsoltka, 1 csipet komlvirg, 1 kvskanl
kmnymag, 1,5 1 langyos vz.
A morzsoltka ksztse. A stsre mr ksz tsztbl kis zsemle nagysg darabot
levesznk, azt liszttel addig gyrjuk, amg tapad morzskk hullik szt: Tepsiben,
levegõn szrtjuk. Zacskban felfggesztjk. Kenyrsts elõtt 16 rval bõ vzben
ztatjuk, s a kenyr kovszt ezzel ksztjk el. Mr az elõzõ este kovszolunk. A
kenyr ksztse. 0,5 1 langyos vzbe este beztatunk 2 mark morzsoltkt, 1 csipet
komlvirgot, s 3-4 rt egyenletes melegben llni hagyjuk. A teljes lisztet
megszitljuk, meleg helyen tartjuk, majd 3-4 .ra leteltvel begyazzuk a morzsks
masszt, lefdjk liszttel, s tiszta konyharuhval jl betakarjuk. Reggel hozzadjuk
az 1 liter langyos vizet, kmnymagot s mg annyi lisztet, amennyit felvesz.
Legalbb 1 ra hosszat dagasztjuk, gppel 30 perc is elegendõ. St nem tesznk bele.
A tsztt olajjal kikent tepsibe tesszk. A kenyeret 160 C-on, kzepesen meleg tûzn
2-3 rn keresztl stjk.
|