Sajtos fehr kenyr
1 kg finomliszt, 5 dkg cukor, 1 mokkskanl õrlt gymbr, 3 dl tej, 1 dl meleg vz,
1 dkg s, kevs vaj, 15 dkg reszelt sajt, 4 dkg lesztõ.
Az lesztõt s az õrlt gymbrt langyos, cukros tejes vzben sszekeverjk, 15-20
percig kelni hagyjuk. Kzben a lisztet mely tlba szitljuk, hozzadjuk a cukrot, a st,
a megkelt gymbres lesztõt s a reszelt sajtot. Annyi tejet s vizet adunk hozz,
hogy a tszta nagyon kemny s feszes legyen. Ha ragads, akkor lisztezzk meg. A
tepsi mrettõl fggõen 2 vagy 3 rszre osztjuk. A tepsiket alaposan kizsrozzuk,
lisztezzk s a tsztt belehelyezzk. 1-1,5 rn t letakarva kelni hagyjuk. Ha
dupljra nõtt, a kelesztst befejezzk. Sts elõtt olvasztott, langyos vajjal
megkenjk, s elõmelegtett stõben kzepes tûzn 45-50 percig stjk. Sts kzben
a kenyeret 2-szer vzzel bepermetezzk. Ezt a tsztt nagyon jl lehet fagyasztani. Ha
fagyasztani akarjuk, keleszts elõtt hosszksra vagy cipra formzzuk s alufliba
csomagolva helyezzk a fagyasztba. Sts elõtt 4-5 rval elõbb kivesszk a
fagyasztbl, s meleg helyen megkelesztjk. Ezutn ugyangy jrunk el, mint a friss
tsztnl.
|