Papriks fehr kenyr
1 kg finomliszt, 4 dkg lesztõ, 4 dkg cukor, 4 dl meleg tej, 5 dkg tolaj, 2 dkg s, 1 dkg
csemege pirospaprika.
Az lesztõt kevs langyos cukros tejben megkelesztjk. Nagyobb mretû tlba ntjk
az tolajat, a st, a maradk cukrot, a megkelt lesztõt s a paprikt, majd jl
sszekeverjk. Az tszitlt lisztet s a meleg (30 C-os) tejet fokozatosan adagoljuk,
s favillval elkezdjk a tszta kidolgozst. Amikor mr nehezen kezelhetõ a tszta,
kzzel folytatjuk a dagasztst. A tszta llomnya kzepesen kemny legyen, olyan,
hogy kzben hzogatni lehessen a tl egyik oldaltl a msikig. Alaposan dolgozzuk
ki, hogy fellete fnyes, sima s hlyagos legyen. Ha ilyen, befejezzk a dagasztst, a
tsztt letakarjuk, 60-70 percig kelesztjk. Ez idõ letelte utn a tsztt a tlbl
lisztezett gyrdeszkra bortjuk, lazn tgyrjuk, zls szerint formzzuk. Ezutn
kizsrozott, lisztezett tepsibe helyezzk. 35-0 percig meleg helyen tartjuk. Sts
elõtt tolajjal megkenjk. Elõmelegtett, kzepes erõssgû stõben 45-50 percig szp
barnra stjk. A kenyeret kmnymaggal, napraforgmaggal zesthetjk
|