Zld feny
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojs, 1 csomag vanlis cukor, esetleg 1 evkanl rum, 1 mokkskanl rlt fahj, 1 citrom reszelt hja s leve, 1 tojsfehrje, 25 dkg porcukor, nhny csepp zld s piros telfestk, 10 dkg marcipnmassza.
Elkszts: A lisztet gyors mozdulatokkal sszedolgozzuk a vajjal, a cukorral, a tojssal, a vanlis cukorral (esetleg a rummal), a fahjjal, a citrom levvel s hjval. Cipv formzzuk, fliba csomagoljuk s legalbb fl rra betesszk a htbe.
Elkszts: Paprbl 4 g csillag alak sablonokat ksztnk. Szksgnk van: 1 db 20 cm (az egyik cscstl tlsan a msik cscsig), 1 db 16 cm, 1 db 12 cm, 1 db 8 cm s 1 db 4 cm nagysg sablonra. A stt 220 fokra (gzst 4-es fokozat) elmelegtjk. Stpaprral kiblelnk 2 tepsit. A tsztt kb. 6-8 mm vastagra kinyjtjuk, a sablonok segtsgvel mindegyik mretbl 2-2 db csillagot vgunk ki. A maradk tsztt mg vkonyabb nyjtjuk, s kiszaggatunk 9 db 5 cm tmrj krt. A cscsnak egy kis csillagalakot szaggatunk ki (formval). Egyms utn a csillagokat s a krket a stben nhny perc alatt vilgosbarnra stjk. (Amg az egyik csillag sl, vghatjuk a kvetkezt.) vatosan levlasztjuk a paprrl s hagyjuk kihlni.
A tojsfehrjt elkeverjk a porcukorral, azaz sr cukormzat ksztnk. (Hgthatjuk kevs vzzel is.) A mz egyharmadt flretesszk, a maradkot zld telfestkkel besznezzk. A csillagokat bekenjk a zld mzzal, s hagyjuk megszradni. A kt legnagyobb csillagot kiss elfordtva sszeragasztjuk a maradk fehr mzzal gy, hogy kzjk egy tsztakrt - mint a fa trzse - tesznk. Folytatjuk a kisebb csillagokkal, s minden szint kz 1-1 tsztakrt ragasztunk. A fa tetejre lltva ragasztjuk a kiscsillagot.
A maradk fehr mzzal megdsztjk a fagakat gy, mintha havasak lennnek, illetve jgcsap csngene rajtuk. A marcipnmassza ktharmadt pirosra sznezzk, s kis gyertykat formzunk belle. A maradk fehr marcipnbl elksztjk a "lngokat". A gyertykat a fagak vgre ltetjk.
|