Aszalt szilvs kenyr
Hozzvalk:
10 dkg magozott aszalt szilva
20 dkg finomliszt
10 dkg rtesliszt
10 dkg teljes kirls tnklybza liszt
3 dkg darlt di
2 ek. durvra vgott di
pr szem porr trt des kmny
2 dl vz
1 dl tej
2 dkg leszt
1 kk. s
2 ek. mz
Az aszalt szilvt kb. egy rval korbban beztatjuk, langyos vzben, hogy teljesen ellepje. Ha megpuhult, lecsorgatjuk, kimagozzuk, majd felaprtjuk. Kzben a langyos tejet a mzzel elkeverjk, az lesztt belemorzsoljuk, felfuttatjuk. A liszteket egy tlban sszekeverjk, hozzadjuk a st, a darlt dit, mogyort, az deskmnyt, az aprra vagdalt aszalt szilvt s vgl a futtatott lesztt. A langyos vizet aprnknt adagoljuk, mikzben elkedjk dagasztani a tsztt. Ha mr sima, nem ragacsos a tszta, s kellen rugalmas, letakarjuk, s flrerakjuk kelni. Amikor a dupljra ntt megint tgyrjuk, formzzuk, s pl. teflon kuglfstbe rakjuk 2/3-ig. Hagyjuk a formban kelni, majd kevs tejjel megkenjk, tetejbe durvra vagdalt dit nyokodunk, s forr stbe rakjuk. 10 perc utn vegynk vissza a hbl, s kzepes lngon sssk lassan. 40-50 perc alatt ksz.
Kenyrstgpben is elkszthetjk. A folyamat elejn ksrjk figyelemmel, milyen a tszta llaga. Ha lgy, tegynk hozz kevs lisztet, ha kemnyebb, pici vizet adjunk hozz aprnknt, mikzben a gp folyamatosan kever. A megfelel llag tszta a kevertl aljn, kzpen, egy cipban helyezkedik el. Ha ujjunkkal megnyomkodjuk, rugalmas. n a kenyrstgpben instant lesztt hasznlo. A liszt tetejre szrok 1 mk. cukrot, majd erre az instat lesztt ez is 1 mokkskanlnyi.
|