Zsemle - egyszer s finom
Hozzvalk: 2,5 dl vz, 45 dkg liszt, 1 tojs, 1 teskanl s, 2 teskanl cukor, 2,5 dkg vaj vagy margarin, 1 csomag szrtott leszt
Az egszet a gpbe rakjuk, megdagasztjuk s megkelesztjk (csak dagaszts-keleszts programom).
Ha ksz a tszta, akkor egy tepsibe stpaprt, vagy szilikonlapot tesznk, s erre tesszk a tsztbl formlt kb. 10 db gombcot. Minden gombcot tenyrrel megnyomkodunk gy, hogy egy kerek lepny formt kapjunk. (gyis megkel mg, s gy szebb lesz a zsemle)
Hagyjuk kelni ismt 15-20 percig. Utna vzzel megkenjk a tetejt s stbe tesszk. Kzepesen meleg stben zsemlesznre stjk
tlet: Ha a st aljra egy msik tepsiben kb. 2-4 cm magasan vizet tesznk, majd gy melegtjk be a stt s gy is stjk a pkrut, akkor sokkal finomabb lesz a hjja.
|