Karcsonyi kalcs
Hozzvalk:
· 100 g mazsola
· ½ dl rum
· 2,5 dl tej
· 40 g leszt
· 60+100 g porcukor
· 250 g margarin
· 500 g finomliszt
· 1-1 csipet s, rlt szegfszeg, fahj, szerecsendi
· 100 g hmozott mandula,
· 50-50 g vgott, cukrozott narancs- s citromhj
· 2 zacsk (20 g) vanlis cukor
· stpaprElkszts:
A mazsolt forr vzben megmossuk, beztatjuk a rumba. A tejet fellangyostjuk, beletrdeljk az lesztt, s egy csipet cukorral elkeverjk. Meleg helyen 5-10 percig kelesztjk. A margarin felt felolvasztjuk. A lisztet, a 60 g porcukrot, az olvasztott margarint, a st s az rlt fszereket egy mly tlba tesszk, hozzadjuk a felfuttatott lesztt, jl sszekeverjk, s kzi robotgp dagasztspirljval szp hlyagosra, fnyesre kidolgozzuk. Tetejt megszrjuk egy pici liszttel, a tlat konyharuhval letakarjuk s kb. fl rra langyos helyre tesszk, hogy a ktszeresre keljen. Lisztezett deszkra hzzuk, lazn tgyrjuk, beledolgozzuk a mandult, a cukrozott gymlcshjakat, valamint a lecsepegtetett mazsolt. Kt dundi rudat formlunk belle. Egy nagyobb tepsit kiblelnk stpaprral, remeljk a kt rudat, konyharuhval letakarjuk, 15 percig mg egyszer kelni hagyjuk. A stt elmelegtjk 200 C-ra, s a kalcskkat 45-50 percig stjk.
A maradk margarint felforrstjuk, a 100 g porcukrot s a vanlis cukrot sszekeverjk. Kivesszk a kalcsokat a stbl, s azon melegben ktszer hromszor megkenjk a margarinnal, s vastagon megszrjuk vanlis cukorral.
|