Rozskenyr
5 dkg friss lesztõ, 35 dkg fehr rozsliszt, 15 dkg barna rozsliszt, 1 evõkanl olaj,
1 kiskanl cukor, 1 kiskanl õrlt kmnymag, 2 kiskanl s, 3 dl langyos vz.
A kenyeret gppel dagasztjuk, de hagyomnyos mdon, stõben stjk meg.
Elõszr az lesztõvel 1 dl vzbõl, 1 kiskanl cukorbl s 2 kiskanl lisztbõl kovszt
ksztnk - meleg helyen felfuttatjuk (kb. 1/2 ra). A dagasztgp nagy ednybe
beletltjk a tbbi hozzvalt, vgl a kovszt. FRENCH BREAD, MANUAL
programon megdagasztjuk, majd lisztezett gyrtblra bortjuk, de elõzõleg
eltvoltjuk a dagasztkst. Megformljuk a tsztt, s olajjal kikent magas falu
ednyben vagy aluflia tlcn letakarva meg fel ra hosszat pihentetjk. A megkelt
tsztt vzzel megkenjk. A stõ aljba forr vzzel telt ednyt tesznk, s a kenyeret
240 C-ra elõmelegtett stõben kb. 45 percig stjk. Akkor tekinthetjk jnak, ha a
beleszrt tûre mar nem ragad r a tszta. Ha hirtelen barnulna, aluflival
takarjuk le.
|