TRKONYOS RAGULEVES
Hozzvalk:
½ kg hsos csont; 20 dkg serts- vagy baromfihs (lehet vegyesen is), 25 dkg zldsg (srgarpa, gykr, zeller, zldbab, zldbors, karfiol, egy-kt fej gomba stb.), 1 fej vrshagyma, 2 db kzepes burgonya, s, egsz kmny, feketebors, fokhagyma, babrlevl, trkony, majornna, petrezselyemzld, 2 db hsleveskocka, vegeta, citroml (50 %-os), 2 dl 20 %-os tejfl, 5 dkg zsr, 2 evkanl sima liszt
Elkszts:
A hsos csontot az elkszts eltti nap (este) kb 2,5 liter vzben kevs sval meg kell fzni (kb. 1,5 ra). A levet leszrjk, a csontrl a hst leszedjk, sszevgjuk, flretesszk. A hagymt aprra vgjuk, a zldsgeket (csak a frisset) kockra vgjuk, a hst szintn felkockzzuk, egy kb. hrom literes fazkban felolvasztjuk a zsrt, beletesszk , az sszevgott petrezselyemzldet, a hagymt, a zldsgeket, az sszevgott petrezselyemzldets a friss hst, felntjk kevs hslvel, puhra proljuk, majd zsrjra stjk. ntsk fel egy kevs hslvel, jl proljuk t, utna tegyk bele a leveskockkat, ntsnk r kb. 1,5 liter hslevet, egy fszertart kosrban tegynk pr szem borsot, kmnymagot, egy gerezd fokhagymt, egy kisebb babrlevelet, tegyk a levesbe, s lass tzn fzve gyngyzve forraljuk. Negyed ra mlva fzznk bele kt kisebb apr kockra vgott burgonyt, kzben egy ednyben kevs langyos hslvel ntsnk ssze 2 dl tejflt, tegynk hozz 3 csapott evkanl lisztet, keverjk simra, t perc pihentets utn ntsk a leveshez, gyakori kevergets mellett forraljuk ssze. Kstoljuk meg, ha szksges szzunk utna ( lehet Vegetval is). zls szerint ntsnk hozz 1-2 evkanl citromlevet, szrjuk meg friss, vagy szrtott trkonnyal, majd hagyjuk a fzs befejeztvel, a tlals eltt 15 percig sszerni az zeket. Aki szereti, tehet bele csipetnyi majorannt, kakukkfvet is. Levesbettnek grzgaluska vagy vajgaluska illik hozz. Ez a leves egytl tel, ezrt megfelelen srnek kell lenni.
|