Dis-mkos bejgli (2-2 rd)
Tszta: 56 dkg finomliszt, 21 dkg vaj, 2 dkg leszt, 3 dkg cukor, csipetnyi s, 2 tojssrga.
Ditltelk: 30 dkg darlt dibl, 25 dkg porcukor, msfl reszelt alma, 5 dkg srgabaracklekvr, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg aprra vgott birsalmasajt.
Mktltelk: 30 dkg darlt mk, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacsk vanlis cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi s, 1 mokkskanl reszelt citromhj, 3 szem sszetrt szegfszeg.
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az lesztt a cukorral egytt egy dl tejben elkeverem, majd tpercnyi vrakozs utn hozzntm a vajas liszthez. Hozzteszem a tszta sszes alkot rszt, s jl sszedolgozom. Ha mr sima, akkor ngy cipba osztom, s lisztezett deszkn, a tetejt belisztezve, konyharuhval betakarom, s a dupljra kelesztem. Kzben elksztem a tltelket. A ditltelkhez a cukrot fl dl vzben felforralom, majd hozzntm a darlt dihoz. Ezutn a reszelt almval, az sszevgott birsalmasajttal, a megmosott s megtiszttott mazsolval, valamint a srgabaracklekvrral jl sszekeverem. A mkos tltelkhez a tejbe belekeverem a mkot, a cukrot, a mazsolt s az sszes fszert. ppen csak egyet forralok rajta, mris leveszem a tzrl s hagyom kihlni. A mr megkelt tsztt lisztezett deszkn ngy darabra vgva nagyon vkonyra nyjtom s felkenem r a tltelket. Szorosan sszetekerem, majd a ngy rd bejglit stlemezre teszem, egymstl hrom cm tvolsgra. Tojsfehrjvel megkenem a tetejket s flrai vrakozs utn az elmelegtett forr stben, szp barnspirosra stm. Csak akkor veszem le a stlemezrl, ha mr teljesen kihlt s folpackba vagy alufliba csomagolva beteszem a mlyhtbe. Akr kora sszel is el lehet kszteni, mert a mlyhtben hnapokig elll. A fagyasztbl kivve, egy-kt ra mlva fogyaszthat. (A karcsonyi hajsza idejn megsprolhatjuk a bejgli stst!)
|