Gyufa sti
Tszta: 15 dkg lgy margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 1 tasak vanlia cukor, fl vegcse vanlia aroma, 1 tojs, 15 dkg liszt, 3 dkg tkezsi kemnyt. Mz: 10 dkg porcukor, 3-4 evkanl vz, fl tasak erdei gymlcs- vagy eperz zselpor.
A margarint vagy vajat egy keverednyben egy konyhai robotgppel habosra keverjk. A cukrot, a vanlia cukrot s az aromt hozzkeverjk, s addig keverjk, amg egy sr masszt nem kapunk. A tojst kb. fl percig keverjk bele. A lisztet elkeverjk a kemnytvel, s a masszba szitljuk.
A tsztt hrom egyenl rszre osztjuk, egyesvel habzskba tltjk. Egy, kb. 0,7 cm tmrj nyomfejjel 7 cm hossz cskokat hzunk a stpaprral blelt stlemezre. Als vagy fels sts kb. 200 fok elmelegtve, stsi id 6 perc. A stemnyt a stpaprral egytt lehzzuk a stlemezrl.
Mz: A porcukrot s a vizet egy nagy tlban sr mzz keverjk. A zselport egy ednybe ntjk. A stemnyt "fejkkel" kb. fl cm mlyen a mzba mrtjuk, az aljt letrljk, majd egybl a zselporba mrtjuk. Kb. 30 percig llni hagyjuk.
|