nnepi kenyr (barhesz)
1,5 kg bzaliszt, 15 dkg fõtt burgonya, 2 dkg lesztõ, 3 szem kockacukor,
0,5 dl napraforgolaj, langyos vz szksg szerint, 1 evõkanl s, mk vagy mandula.
A lisztet tszitljuk, s mly tlba ntjk. Hozzadjuk a kihûlt ttrt fõtt burgonyt.
Jl sszekeverjk a liszttel. A liszt kzepn mlyedst kpeznk, s a langyos des,
ss vzben feloldott lesztõt belentjk. Lgy tsztt dagasztunk belõle, kzben az
olajat is hozzadjuk. A tsztt jl kidolgozva addig dagasztjuk, amg a kzrõl s az
edny falrl le nem vlt. Ezutn 2 rn t meleg helyen letakarva kelesztjk. A
megkelt tsztt hrom rszre osztjuk, megsodorjuk s fonatot ksztnk belõle. A
megfons utn a tsztt lisztezett tepsibe tesszk, 30 percig kelesztjk, a tetejt
tojssrgjval bekenjk s mkkal behintjk. Elõmelegtett stõben 50-60 percig
stjk. zesthetjk mandulval is gy, hogy a mandult hossz cskokra aprtjuk s
beleszrjuk a nyers tsztba.
|