Zöldséges kenyér
1 kg finomliszt, 5 dkg élesztõ, 5 dkg cukor, 1 dl tej, 10 dkg olvasztott vaj, 1 tojás,
1-1 kávéskanál szerecsendió, só, ízlés szerint zöldségpürék, 1 dl meleg víz.
Az élesztõt kevés cukros, meleg vízben 15 percig kelesztjük. Nagyobb méretû tálba
öntjük a cukrot, a tejet, az olvasztott vajat, a szerecsendiót, a sót, a tojást és a
zöldségpürét, a liszt felével elõször összekeverjük. Majd a többi lisztet hozzáadjuk a
megkelt élesztõvel. A tészta állománya közepes keménységû legyen. Addig
dagasztjuk, amíg a felülete fényes és sima nem lesz. Ezután bekenjük olvasztott
vajjal, és letakarva meleg helyre tesszük. Kb. 1-1,5 órán át kelni hagyjuk. Ha kész,
lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint alakítjuk. Zsírozott,
lisztezett formába helyezzük, vajjal megkenjük, 30-40 percig pihentetjük.
Elõmelegített sütõben lassan, 60-80 percen keresztül sütjük
|