kenyrreceptek : Rozmaringos-olajbogys kenyr (Stahl Judit receptje) |
Rozmaringos-olajbogys kenyr (Stahl Judit receptje)
Hozzvalk:
7 gramm szrtott leszt
4 evkanl + 3 deci meleg vz
1 evkanl olvaolaj
1 evkanl s
½ teskanl frissen rlt bors
2 teskanl cukor
1 evkanl aprra vgott friss rozmaring
50 deka + esetleg mg 5 deka rtesliszt
5 deka magozott, fekete olajbogy
olaj a tl kikenshez
liszt a gyrdeszka megszrshoz
1 tojssrgja + vz a tszta megkenshez
1. Beleszrom a szrtott lesztt egy nagy tlba, s simra keverem 4 evkanl meleg vzzel.
2. Egy msik tlba kimrek 3 deci meleg vizet, hozzntm az olvaolajat, beleteszem a st, borsot, cukor, aprra vgott friss rozmaringot. Ezt aztn hozzkeverem a msik tlban mr kicsit felhabosodott leszts vzhez.
3. Utna ebbe a lttybe szpen lassan beledolgozom a mikrban meglangyostott (!!!) lisztet vagy dagasztkar robotgppel vagy pedig fakanl+kzzel (n gy csinltam, mert a dagasztkar mr nem forgott a vgn:)
4. Kb. 6-7 percig dagasztom ezt a masszt, amg fnyesen sima nem lesz. Amennyiben szksges (magyarn, ha nagyon ragad), hozzkeverek mg 5 dkg lisztet.
5. Ezutn mg 2 percet dagasztom kzzel a tsztt gy, hogy kzben beledolgozom a lecspgtetett, aprra vgott olvabogyt.
6. Vkonyan kiolajozok egy tlat s belehempergetem a tsztt gy, hogy mindenhol rje az olaj, aztn lefedem folpackkal, hogy ne szradjon ki.
7. 45-60 percig meleg helyen hagyom megkelni.
8. Amikor kb. a dupljra kelt a tszta, lisztezett deszkn gyorsan jra tgyrom a tsztt, majd veknit formlok belle s egy vkonyan olajjal bekent stlapra teszem, letakarom konyharuhval, aztn mg fl rt hagyom, hogy jra a dupljra keljen.
9. Ez alatt elmelegtem a stt, 200 fokra.
10. A flra leteltt kveten kis vzzel elkevert tojssrgjval lekenem a vekni tetejt, esetleg prszor bevgom fell kssel, majd 45 perc alatt kistm. Akkor j, amikor a kenyr alja mr kopog. Ekkor rcsra teszem a kenyeret s hagyom kihlni.
|